hokaido

Dýňová marmeláda

Ingredience:

1,5 kg dýně
1 kg želírovací cukru
1 l vody
2 bio pomeranče
kousek zázvoru (1 - 2 cm)
3 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
ocet, voda 1:4

Postup:

Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a pořádně ji umyjeme. Nakrájíme ji na kostky a dáme ji do hrnce, a vše zalijeme octem a vodou v poměru 1:4. Dýni necháme den odpočívat.
POkud nemáme bio pomeranče a citróny, tak je pořádně umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Zázvor nastrouháme. Vodu z dýně vylijeme, přidáme k ní nakrájené pomaranče, citrony, zázvor, litr vody a vaříme asi půl hodiny do měkka. Poté přecedíme vše přes sítko a přidáme do štávy cukr. Dále pokračujeme dle návodu na želírovacím cukru.
Dýňovou marmeládou plníme suché sklenice, které pořádně zavíčkujeme a otočime. Pak sterilujeme asi 10 minut.