hokaido

Dýňový koláč

Ingredience:

Koláč:
300 g hladké mouky
180 g másla
špetka soli
30 ml vody
Náplň:
500 g dýňové dužniny
400 g kondenzovaného neslazeného mléka
2 vejce
150 g cukru
špetka skořice, zázvoru a muškátového oříšku
Ořechová drobenka:
60 g másla
140 g cukru
100 g vlašských ořechů
smetana nebo šlehačka

Postup:

Dýni nakrájíme na kostky, podlijeme troškou vody a vaříme do měkka asi půl hodiny. Nakonec slijeme zbytek vody a rozšťoucháme dýni.
Připravíme si těsto. Smícháme mouku se solí, s měkkým máslem a postupně přidáváme vodu. Vytvoříme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici.
Těsto umístíme do formy tak, aby část těsta byla zvýšeně na okrajích a čouhala ve z formy. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C, kde ho pečeme asi 10 minut.
Mezitím smícháme rozšťouchanou dýni s mlékem, vejci, cukrem a kořením. Náplň dáme na předpečený koláč a pečeme asi 30 - 40 minut.
Máslo rozpustíme, k němu přidáme cukr a ořechy, které nasekáme.
Těsně předtím (5 minut) než bude koláč hotový, přidáme na něj máslovou směs a dopékáme.
Dýňový koláč podáváme se šlehačkou.