kolac

Křehoučký rebarborový koláč

Ingredience:

Těsto: 250 g polohrubé mouky
125 g změklého másla nebo Hery
50 g cukru
1 vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
125 ml mléka
špetka soli
1/4 kostky droždí
1 bílek
Na koláč: 300 g rebarbory, 50 g cukru, skořice
Žmolenka: cukr, hrubá mouka, máslo

Postup:

Z teplého mléka (60 ml), droždí a lžičky cukru si uděláme kvásek. V míse smícháme mouku s cukrem, se změklým máslem, vejci a solí. Přidáme vykynutý kvásek. Uděláme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout.
Mezitím si připravíme žmolenku z mouky, cukru a másla. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Posypeme ji cukrem a skořicí.
Vykynuté těsto rozválíme a dáme do vymazaného a vysypaného plechu. Posypeme rebarborou a žmolenkou. Okraje potřeme bílkem.
Rebarborový koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, kde jej pečeme dozlatova. Rebarborový koláč po vychlazení pocukrujeme a podáváme.