svestky

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 vanilinový cukr
60 g másla
1 vejce
100 ml mléka
1/4 kostky droždí, lžička cukru drobenka: hrubá mouka, cukr, máslo
200 g švestek

Postup:

Z pár lžic teplého mléka, lžičky cukru a droždí si uděláme kvásek. Smícháme mouku s cukrem, s vanilkovým cukrem, měkkým máslem, vejcem a zbytkem mléka. K tomu přidáme vykynutý kvásek. Uděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Uděláme si drobenku.
Formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Těsto dáme do formy, rozložíme po těstu půlku švestek a posypeme koláč drobenkou.
Švestkový koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C, kde ho pečeme asi 40 minut. Tento recept je velmi jednoduchý a dobrý.

Další recept tentokrát na švestkový koláč s tvarohem.