kolac

Rebarborový koláč

Recept Rebarborová buchta

Ingredience:

500 g polohrubé mouky, 250 g cukru, polovina kostky Hery nebo másla, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 vanilinové cukry, lžička skořice, 500 g rebarbory

Postup:

Oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kostky a posypeme vanilinovým cukrem.
Z mouky, cukru, vejce, měkké hery, mléka, prášku do pečiva vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto nasypeme kostky rebarbory, které posypeme skořicí. Pokud budete chtít, můžete přidat i drobenku, ale není to nutné.
Upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.
Tento recept na rebarborovou buchtu je velmi jednoduchý.

Recept Rebarborový koláč s jogurtem

Ingredience:

Těsto: 250 ml bílého jogurtu, 1 vejce, 375 g polohrubé mouky, 125 g cukru, polovina balíčku prášku do pečiva, 10 ml rumu
4 řapíky nakrájené rebarbory, drobenka (80 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 40 g másla, skořice), 20 g sezamových semínek.

Postup:

Smícháme jogurt s vejcem, moukou, cukrem, práškem a rumem. V případě, že máme husté těsto, přidáme pár lžic vody či mléka. Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe na něj kousky rebarbory a posypeme drobenkou. Můžeme posypat sezamovými semínky.
Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 20 - 30 minut. Rebarborový koláč posypeme cukrem.