kolac

Rebarborový koláč

Recept Rebarborový koláč s pudinkem

Ingredience:

Těsto: 500 hladké mouky, 120 g cukru, 160 g hery, špetka soli, vanilinový cukr, prášek do pečiva, 20 ml mléka, 2 vejce.
800 g rebarbory, 250 g cukru, 1 vanilkový puding, 30 ml zakysané smetany, 50 g hery, 3 vejce.

Postup:

Rebarboru nakrájíme a posypeme cukrem.
Z mouky, cukru, jery, vajec, mléka, špetky soli a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný a vysypaný plech.
Slijeme šťávu z rebarbory, přilijeme 300 ml vody a vložíme pudink se smetanou. Směs přivedeme k varu, a pak přimíchám do směsi tuk, rozšlehaná vejce. Teplým pudingem potřeme těsto, a na puding poklademe rebarboru.
Ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme asi 40 minut. Upečený rebarborový koláč zlehka pokapeme máslem a posypeme cukrem.

Recept Celozrnný rebarborový koláč

Ingredience:

300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 160 g tuku, 120 g třtinového cukru, špetka soli, 1 pudingový prášek, prášek do pečiva, 300  ml mléka, 2 vejce, špetka soli, 1 kg rebarbory.

Postup:

Všechny suroviny smícháme, dle potřeby přidáme další mléko, až se vytvoří vláčné těsto. Těsto vylijeme na předem vymazaný a vysypaný plech, na těsto pak naklademe na kousky nakrájenou rebarboru.
Pečeme 30 - 40 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Až bude rebarborový koláč hotový, posypeme jej třtinovým cukrem.