kolac

Rebarborový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience:

Těsto:
2 vejce + 2 žloutky
160 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
260 g hladké mouky
240 g cukru
špetka soli
1 kávová lžička sody
1 kávová lžička kypřícího prášku
180 g másla
Náplň:
1 kg rebarbory
150 g cukru
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
mletá skořice
Drobenka:
140 g třtinového cukru (možno i klasický cukr)
220 g polohrubé mouky
110 g másla
1 kávová lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru

Postup:

1. V první míse připravíme první část těsta. Smícháme vajíčka se žloutky, vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou.
2. V druhé míse smícháme mouku s cukrem a solí, přidáme sodu a kypřící prášek. Směs pořádně promícháme a pak přidáme nakrájené máslo. Propracujeme v těsto a přimícháme obsah první mísy. Opět propracujeme.
3. Oloupeme rebarboru, omyjeme ji a nakrájíme na kostky. V míse je promícháme s cukrem, škrobem a skořicí.
4. Připravíme drobenku: v míse smícháme cukr, mouku, sůl a koření. Pak přidáme nakrájené máslo, promneme několikrát rukama, abychom vytvořili drobenku.
5. 3/4 těsta rozetřeme na velký plech vyložený pečícím papírem, poklademe na těsto rebarboru a zbytek těsta, který jsme si odložili, pomocí lžíce vytvoříme malé kopečky po celé ploše. Rovnoměrně nahoru posypeme drobenkou.
6. Rebarborový koláč vložíme do vyhřáté trouby na 160°C, kde pečeme asi 45 minut.
7. Po vychladnutí rebarborový koláč pocukrujeme a podáváme.