kolac

Rebarborový koláč z jogurtového těsta

Právě teď je ten nejlepší čas upéct si výborný rebarborový koláč. Můžete si vybrat z mnoha receptů, které najdete všude kolem. Vždy je ale dobré vsadit na nějaký vyzkoušený, kterým je i tento. Koláč se připravuje s jogurtem, díky kterému je opravdu lahodný. Vyzkoušejte jej také, už nikdy nebudete chtít jiný. Jogurtové těsto dodává moučníku skvělou chuť, proto je tak oblíbené.

Ingredience:

Těsto:
320 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
1 vanilinový cukr
kypřicí prášek
300 g bílého jogurtu
1 vejce
150 ml oleje nebo rozpuštěného másla
5 řapíků rebarbory + 30 g cukru
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
150 g másla

Postup:

1. Rebarboru omyjeme a pak oloupeme. Poté ji nakrájíme na kostky a promícháme s cukrem. Necháme ji v míse odpočinout, aby pustila šťávu.
2. Plech nebo formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem.
3. Vyrobíme si drobenku. Mouku promícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo, prsty jej promísíme s dalšími surovinami, abychom udělali drobenku.
3. Dále si připravíme těsto. Nejprve promícháme v míse mouku s cukrem, vanilinovým cukrem a kypřicím práškem.
4. Poté tam přidáme jogurt, vajíčko a olej. Těsto promícháme a nalijeme ho na plech.
5. Na těsto rovnoměrně pokládáme rebarboru, ať je těsto kousky bohatě pokryté. Přidáme i šťávu, která se mezitím z rebarbory uvolnila.
6. Nakonec koláč posypeme drobenkou.
7. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a tam pečeme asi 40 minut.

Hotový rebarborový koláč z jogurtového těsta můžeme pocukrovat a následně podávat. Skvěle se hodí k dobrému čaji nebo kávě.

Podívejte se i na další zajímavý recept na muffiny s rebarborou, které chutnají velmi dobře.