rebarborový koláč

Rebarborový koláč z listového těsta

I když se mnohem častěji připravuje koláč z kynutého těsta, tak také rebarborový koláč z listového těsta se řadí k pochoutkám s touto výbornou zeleninou. Můžete si ho upéct jak z domácího, tak i kupovaného těsta. V obou případech bude vynikající.

Ingredience:

1 listové těsto (kupované nebo domácí)
10 - 14 stonků rebarbory
6 polévkových lžic krupicového cukru
mletá skořice
4 lžíce hladké mouky

Postup:

1. Rebarboru oloupeme a omyjeme. Necháme ji oschnout.
2. Připravíme si dva plechy nebo dvě formy na koláč. Ty vyložíme pečicím papírem nebo je vymažeme máslem.
3. Těsto si rozdělíme na dva díly a vyválíme ho.
4. Na plech nebo formu naneseme těsto a uděláme zvýšený okraj.
5. V misce smícháme lžíci cukru se špetkou skořice a moukou. Směs rozdělíme na dvě poloviny.
6. Připravenou směsí posypeme těsto na plechu a pokračujeme stejně i u druhého plechu.
6. Na těsto nandáme postupně stonky rebarbory, které podle potřeby zmenšíme, aby se tam akorát vešly. Můžeme je také nakrájet na kostky a nasypat na těsto.
7. Rebarboru posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
8. Následně vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180°C.
9. Rebarborový koláč necháme vychladnout a podáváme.

Příprava tohoto moučníku je velmi rychlá, protože se vynechává zdlouhavá příprava kynutého těsta. Stačí listové těsto jen koupit nebo si ho vyrobit předem doma a zamrazit na někdy později.

Vyzkoušejte i výborný rebarborový koláč s tvarohem nebo kompot.