kolac

Výborný rebarborový koláč s tvarohem

Mezi oblíbené jarní pokrmy patří rebarborový koláč. Dá se udělat na mnoho způsobů, protože existuje velké množství receptů s rebarborou, podle kterých se dá upéct skvělý pokrm. Připravte si i vy výborný rebarborový koláč s tvarohem, který chutná opravdu skvěle.

Ingredience:

Těsto:
250 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
125 g másla
žloutek nebo tři lžíce vody
Tvarohová náplň:
1 tvaroh ve vaničce
1 vejce
50 g cukru
600 g rebarbory
4 polévkové lžíce cukru
1 kávová lžička skořice

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme s cukrem, změklým máslem a žloutkem nebo vodou. Těsto pořádně propracujeme, vlastně se jedná o linecké těsto.
2. Poté ho zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v lednici ztuhnout.
3. Nachystáme si rebarboru. Tu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky, které umístíme do mísy. Posypeme je dvěma lžícemi vody a promícháme.
4. Dále si nachystáme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a vajíčkem.
5. Vytáhneme z lednice těsto, které rozválíme a vykrojíme přesně podle formy kolečko, které umístíme do formy. Pak vyrobíme okraje tak, aby byly vysoké asi 4 centimetry.
6. Těsto ve formě trošku propícháme špejlí nebo vidličkou.
7. Na těsto nasypeme nakrájenou rebarboru a tu posypeme směsí skořice a zbytku cukru. Poté naneseme na rebarboru tvarohovou náplň, kterou rovnoměrně rozprostřeme.
8. Můžeme také na těsto rovnou nanést tvarohem a na něj nasypat nakrájenou rebarboru a tu posypat cukrem a skořicí.
9. Rebarborový koláč vložíme do trouby, která je vyhřátá na 180°C a pečeme 35 - 45 minut.
10. Hotový koláč necháme vychladnout a následně poté jej sníme.